Myrornas väg

Myrornas väg

EN TOTALT VOKAL MUSIKAL. Modiga myran Ante N har gått vilse i sin egen myrstack. Tyr Myrdal, legitimerad myrforskare, kryper in i myrgångarna för att rädda honom. Samtidigt är det myrornas krig inuti Tyr efter chefens hot om uppsägning. Vad vore Tyr utan sin dyrbara myrforskning? Ingenting. Eller?

Med humor, värme och bara röster som instrument berättar Bo Selinder & ACCJA en historia om olika slags utanförskap och gemenskap – och om hur svårt det kan vara att våga lita till att det finns någonting bortom det man bara gör. Någonting bortom ensamheten.

Målbild

När tioåringen lämnar föreställningen är det som att han bär en bultande värme med sig. En sådan där som gör varje steg han tar lättare och kraftfullare på samma gång. En viskande lust att leka – för man får ju leka! – och att låta röst, språk och kropp ta ut svängarna i leken. Ett hopp om att få vara precis som man är och att få välja annorlunda – och samtidigt vara en del av en trygg gemenskap.

Pojke med paraply plaskar i vattenpöl.

Bilden av tioåringen inspirerar och vägleder oss i skapandet av föreställningen. Tonsättare, ensemble, regissör och barn utforskar tillsammans det konstnärliga mötet mellan rytmisk vokalgrupp och scenisk gestaltning. Såväl den kreativa processen som handlingen präglas av deltagande, samtal och samhörighet.

På detta vis skapar vi något nytt som är starkt laddat av ett inkluderande vi. Ett vi som uppmuntrar till kreativitet och gemenskap. Ett vi som är en motkraft mot den ensamhet som individualismen riskerar att leda till.

The more you are independent, the less you are able to stop your independence, and replace it with the most pleasurable interdependence. So at the end of independence is not happiness. In the end of independence is emptiness of life. Meaninglessness of life. And utter, utter, unimaginable boredom.

Zygmunt Bauman, sociolog och filosof (1925-2017)

Unik form av musikalisk scenkonst

Den rytmiska vokalensemblen Bo Selinder & ACCJA bildades 2014. Gruppen är en vokal septett som framför Bo Selinders sånger i form av rytmisk a capella‐musik.

Sedan starten har gruppen steg för steg utvecklat sitt koncept till att alltmer bli en unik form av musikalisk scenkonst, där de gestaltar sångernas berättelser med rörelse, skådespel och dans. Med Myrornas väg en totalt vokal musikal tar gruppen steget vidare och utforskar mötet mellan rytmisk vokalensemble och scenisk gestaltning i musikalform.

Mer om föreställningen

Målgrupp: 8-11 åringar samt familjer
Premiär: preliminärt hösten 2021
Manus & musik: Bo Selinder & Lotta Karlsson
Manusbearbetning: Charlotte Lindmark, Bo Selinder, Lotta Karlsson, Anki Sandström, Anna Zerpe, Catarina Grönlund, Johan Lindbergh, Magnus Björklund
Skådespelare/sångare: Bo Selinder, Lotta Karlsson, Anki Sandström, Anna Zerpe, Catarina Grönlund, Johan Lindbergh, Magnus Björklund
Regi: Charlotte Lindmark /Glugg Produktion
Producent: Lotta Karlsson /Tomatproduktion